Озеленяване на градина Green WorldОзеленяване и поддръжка на градини Green World

Отглеждане на градински рози

Как да засадим рози

     На човечеството са известни над 150 вида рози, като само една малка част са характерни за нашите ширини. И въпреки това, именно тук, на Балканите, можете да откриете най-красивите и ароматни представители на това толкова изкусително растение. Започнете с изкопаване на подходяща дупка , като под подходяща, трябва да имате предвид основно размерите на настоящата коренова система. Уверете се, че дълбочината е подходяща за вашия район, тъй като почвените характеристики навсякъде са различни. Добре е все пак дупката да бъде между 25 и 30 сантиметра, защото иначе няма да се осигури достатъчно добра защита от зимните студове. При засаждането гледайте да не се образуват въздушни джобове, като в същото време поливате достатъчно обилно с вода.

 

Колко израстват на височина

     Обикновено розите не са много високи и достигат между 30 сантиметра и 2 метра, в зависимост дали говорим за цвете или храст. Въпреки това, на човечеството са известни разновидности, които достигат до 7 метра на височина. Тук характерното е, че говорим за увивни растения, които благодарение на по-специфичния си характер, могат да израснат повече от обичайното.

 

Каква температура изискват

     Розите могат да толерират много широк спектър от температури, като са в състояние да издържат на зимни студове от минус 10 – минус 20 градуса, но също така и на летни жеги, достигащи над 40 градуса. Докато осигурявате на растението достатъчно вода за да преживее летните жеги и докато покривате корените с мулч за да издържи на зимните студове, растението може да ви изненада с изключителна устойчивост. Достатъчно е да споменем колко североевропейски градове притежават красиви частни или обществени розови градини, за да добием представа за издръжливостта на растението.

 

Колко дълго живеят

     Веднъж откъснати и поставени във вода, розите живеят приблизително 1 седмица, след което бързо повяхват. Ако не ги поставите във вода, обаче, те издържат броени часове. Ако обаче говорим за розови храсти и ако приемем, че се грижите за тях правилно, вие можете да си гарантирате десетилетия, в които това растение ще краси вашия дом и градина. Добре поддържаната розова градина може без проблем да оставите за своите деца и дори внуци.

 

Как да се грижим за розите през годината

     През различните части от годината розите имат и различни изисквания към заобикалящата ги среда, а за да растат здрави и красиви, от нас се изискват различни грижи. Погрешно е да се счита, че трябва да им обръщаме внимание единствено през пролетта, защото те лесно могат да загинат или обратното – да избуят и да се превърнат в неестетичен трънак.

 

Колко често да ги подрязваме

     Няма златно правило, което да гласи точно кога и как се подрязват розите. Опитните градинари усещат кога е настъпил подходящ момент. Това обикновено става когато се забележат дълги, тънки и кръстосващи се клонки, сухи и мъртви израстъци, изсъхнали цветове и други подобни. Важно е да се подрязват и пъпките на новите цветове през есента, защото това ще спести на растението излишния разход на енергия.

 

Колко често да ги поливаме

     Розите са растения, които обичат вода, така че не бива да се безпокоим, че ще ги полеем твърде много. Това важи особено силно през горещите месеци от годината, най-вече в периоди със силен вятър и сухо време. Постарайте се да поливате обилно за да попие водата в дълбочина, вместо да се мъчите да покривате цялата площ често, но по малко.

 

Как да ги приготвим за зимата

Освен подрязването на разлистващите се пъпки, за което споменахме само преди малко, мулченето е другомного важно нещо. То ще предпази през зимните месеци корените на розата от премръзване.

Озеленяване София.

 

Сподели

Facebook