оыв

Криптомерията – японското дърво на боговете

   Криптомерията е вид от семейството на кипарисите. Името й означава „скрити части”. Този вид иглолистни произлиза от Япония. Те са предимно бързорастящи. Клоните им са покрити с къси, меки, подобни на иглички листа. Мъжките и женските шишарки се намират на едно дърво. Красивата форма на криптомерията и еднаквия й растеж я правят много подходяща за жив плет, като ветроустойчива преграда. Дървото често е наричано японски кедър, въпреки че няма нищо общо със семейството на кедрите. Sugi е японското наименование за криптомерия.

   Криптомерията е много студоустойчива, предпочита сънчеви или полу-сенчести места и влажна, плодородна, но добре дренирана почва. Обича водата. Размножава се от семена или от резници.

    Криптомерията е едно от най-забележителните японски дървета поради много причини. От една страна това е най-високото и масивно дърво в диватат природа на Япония, което е близък родднина на метасеквоята. От друга страна криптомерията има историческо и духовно значение в страната. Тя е национално дърво там, засажда се предимно около храмове и светилища, смята се че тя може да бъде обитавана от богове. Има легенда за криптомерията, която разказва за един даймио, който не бил достатъчно догат, за да донесе каменен фенер на погребението на Шогун Токугава  и затова предложил да му бъде разрешено да засади път с криптомери, така че бъдещите посетители на гроба на великия шогун да има къде да се скрият от слънцето. Получил разрешение за това и пътят съществува и до днес, дълъг е около 65 км.

   Криптомерията е един от най-важните видове, които се отглеждат за дървесина в Япония. Плантации от Sugi могат да бъдат видяни в почти всяка планина в страната. В страната се развива програма за залесяване на планините и криптомерията и  hinoki (Chamaecyparis obtusa) се използват точно за тази цел. Това залесяване води до един негативен ефект за японците, който не е бил предвиден. В късната зима и ранната пролет, когато е сезонът на полените, хората които живеят в близост до райони, в които има плантации на криптомерия са застрашени от сенна хрема, заради облаците полен от свещенносто дърво. Въпреки този негативен ефект обаче, криптомерията остава един от най-важните дървесни видове на Япония.

Видове криптомерия

   Cryptomeria japonica е основния вид криптомерия. Тя достига височина от 8 – 10 м за 10 години, старите дървета в Япония са високи около 45 м, с масивни корони. Дебелата кафява дървесина има вертикални бразди. Японските видове имат по-тънки клони от китайската разновидност Cryptomeria japonica sinensis.

   Sugi се отглежда в Китай от толкова отдавна, че много хора смятат, че тя произхожда от там. Видове на криптомерията се отглеждат там за дървесина и като декоративно дърво и са наречени Cryptomeria japonica sinensis, но като цяло те не се различават много от видовете криптомерия, които се срещат в природата в Япония и няма никакви доказателства, че тези дървета съществуват и в дивата природа на Китай, освен че са изкуствено отглеждани в страната.

   Има поне 50 разновидности на криптомерията, като повечето от тях са джуджета. Най-разпространения вид от високите криптомерии е Elegans, който расте колоновидно и достига до 9 м височина и около 2 м ширина. Игличките й са дълги и меки, а през зимата криптомерия Елеганс придобива цвят на слива. Elegans Nana е много подобна, но е форма джудже.  е най-популярния нискорастящ вид на криптомерията. Тя образува гъста топка, която е мека на пипане, а новите клонки са ярко зелени през пролетта и лятото. Въпреки че е форма джудже в добра почва Globosa Nana може да достигне до 3 м за около 15 години. Bandai-Sugi расте в заоблена неправилна форма и достига до 1,8 м. Jindai – Sugi  е бавнорастящ храст с неправилна форма и тъмно зелен цвят. Дребната Vilmoriniana достига само около 30 см и е чудесен храст за алпинеуми.

При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване. Градинари София. Градинарски услуги. Градинарски услуги София. Озеленяване цени. Фирма за озеленяване.

Сподели

Facebook