Озеленяване и поддръжка на градини София Green World

Градина в саксии

     Контейнерната или саксийна градина е интересна възможност за всеки любител, който не разполага с голямо пространство, голям двор и възможност за озеленяване на двор. С нея имате преимуществото да я размествате и подреждате според желанията ви и като краен резултат да имате няколко различни градини. Можете да направите контейнерна градина на верандата на къщата ви, в просторна дневна или на балкона на апартамента ви. Саксийната градина ви позволява да използвате много по-разнообразни видове растения. Можете да съчетаете вечнозелени с тропически растения, които през студените месеци да приберете вътре на топло. Лошото на толкова много възможности е че става трудно да се изберат растения. За да създадете най-добрата и оптимална за вас контейнерна градина трябва внимателно да прецените мястото, с което разполагате, климата и познанията ви по градинарство.

     Съвет 1: Избирайте растения, които да са подходящи за пространството, с което разполагате. За градина на перваза изберете различни видове треви, малки кактуси и други миниатюрни растения. Ако имате голяма дневна стая можете да използвате папрат или дървета джуджета, а във вътрешния двор или голяма тераса бихте могли да отгледате и средни по големина дървета като японски клен. Също така трябва да решите дали ще размествате често контейнерите , защото големите ще ви затруднят.

     Съвет 2: Дори да имате достатъчно място съобразете желанията си със възможностите ви да поддържате растенията. Много красиво, а и полезно би било, ако имате голям балкон, да си направите мини жив плет от вечнозелени иглолистни растения. Освен да създават уют, те ще спират шума и праха от улицата и ще се чувствате на балкона си като в оазис сред панелите. Не бива обаче да имате прекалено големи очаквания за височината на живия си плет, защото високото растение трябва да съответства и на по-голяма и дълбока коренова система. Това от своя страна означава контейнери с големи кубатури, повече грижи за поливане и подхранване. Приемете, че оптималния вариант за височина на жив плет от смарагди, друг вид западни туи или лъжекипариси в контейнери е 1,50 – 1,60 м. На такава височина съответства контейнер с вместимост между 35-40 л. Винаги бихте могли да опитате да отгледате и по-високи иглолистни растения на балкона си, но това ще ви създаде доста затруднения.

     Съвет 3: Избирайте растения според микроклимата, в който ще ги отглеждате. Водните растения, зеленчуците, които дават плод, и цветята имат нужда от 8 часа пряка слънчева светлина на ден, а кореноплодните зеленчуци и ароматните треви – от 4 часа. Други растения, като папрата и други от неговото семейство не трябва да стоят на пряка слънчева светлина. Ако отглеждате градината си вътре, ще трябва да се съобразите с големината на прозорците и количеството светлина, което може да влиза в помещението.

     Трябва да се съобразите и с влажността. Ако климата при вас е със студени зими, в къщата ви ще с сухо през този сезон и ако градината ви е вътрешна ще трябва да се погрижите за по-голяма влага.

     Съвет 4: Избирайте растения, подходящи за вашите умения и времето, което можете да отделяте, за да се грижите за тях. Ако отсъствате по-дълго и по-често си избрете растения, които имат нужда от поливане веднъж в седмицата. Растенията, нуждаещи се от ежедневни грижи са за отдадените градинари.

     Съвет 5: Избирайте растения, които се допълват. Едно изследване казва, че в саксийната градина трябва да има комбинация от високи растения, плътни/създаващи обем растения и висящи растения. В добавка комбинирайте растения с различна форма на листата и различна плътност. Разнообразието ще направи градината ви интересна. Подбирайте и цветовете на растенията – във вътрешно помещение изберете такива, каквито да подчертаят декора, а във вътрешния двор или терасата да отиват на заобикалящото ги.

   При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване София. Озеленяване на градини. Поддръжка на градини цени.

 

Сподели

Facebook