Градински услуги София

Съвети за почистване на сняг в двора през зимата

   Повечето от нас очакват снега с нетърпение, но когато дойде време за почистване на  двора от сняг, ентусиазмът се изпарява.

    Снегът е полезен за градината, защото е добър изолатор от студа и  снабдява растенията с така нужната вода през по-сухите зимни месеци. Но ако не обърнете внимание на по-крехките растения, или ако не сте зазимили правилно градината, рискувате да ѝ нанесете сериозни вреди.

    Например използването на сол за заледените плочки може да причините щети на растенията в близост. Друг проблем е рискът по-крехките и нежни клони на вечнозелените храсти и дърветата да се счупят при по-обилен снеговалеж. В тази статия ще откриете полезни съвети, как да се справите по-лесно с тежкото почистване на сняг и как да избегнете нежелани вреди върху растенията.

5 съвета за почистване на сняг

1. Не отлагайте работата с лопатата

   За да не замръзне, не отлагайте почистването на снега с лопатата за следващия ден. Уверете се, че използвате качествена лопата, за да избегнете натоварването на тялото, особено на гърба си. И една малка хитрина: нанесете олио за готвене върху лопатата си. Може да звучи странно, но предотвратява залепването на снега и улеснява движението й.

2. Внимавайте със солта

   Солта може сериозно да увреди растенията, тревните площи и почвата. Негова алтернатива е пясъка. Ако все пак разпръсквате сол върху алеята или пътеките, старателно избягвайте градината и зелените площи. Прилагайте солта върху заледените повърхности чак след като сте почистили снежната покривка, така ще намалите количеството, което е нужно.Някои растения са по-издръжливи и няма да пострадат от солта, като например:

  • божур
  • равнец
  • тлъстига
  • гербер
  • юка

3. Почиствайте снега от дърветата и храстите

За да премахнете снега от храстите и растенията, трябва да сте внимателни. Действайте само с метла или с ръце. С леко разклащане на клоните също може да отстраните натрупаните преспи, но имайте предвид, че те са  по-крехки през зимните месеци. Ако имате заледяване и заскрежаване, не се опитвайте да го премахнете със соли и препарати, тези химикали крият рискове от вреди за растенията. При счупени клони, изчакайте до края на зимата, за да ги подрежете.

4. Снега върху моравата

Тревата под снежната покривка е крехка и чувствителна. Избягвайте да стъпвате по нея, за да запазите тревния чим от нараняване. Така и снегът ще остане неутъпкан и ще се разтопи по-бързо.

5. Предпазете растенията през зимата

   Преди следващия снеговалеж използвайте растителна мрежа, за да привържете клоните на иглолистните дървета и храсти в конусовидна форма, за да ги предпазите от деформиране и счупване. Ниските храсти  и тревисти растения може да покриете с елхови клонки, а стеблата на по-младите и чувствителните увийте с полиетилен.

При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване. Градинари София. Градинарски услуги. Градинарски услуги София. Озеленяване цени. Фирма за озеленяване.

Сподели

Facebook