Озеленяване на градина Green World

Оформяне и грижа за жив плет

     Живите плетове често са най-неподдържаните елемнти в двора. Всъщност те се нуждаят от точно толкова внимание в младата си възраст, колкото и по-късно, след като веднъж са оформени. Живите плетове трябва да се подхранват подобно на останалите растения засадени единично или в група.

     Представителните живи плетове със строга геометрична форма имат гладка силуетна линия. За да се създаде представителен геометизиран жив плет е необходимо доста търпение, тъй като това няма да стане за няколко дни.

     Първото, което трябва да направите, след като засадите растенията си за живия плет е да ги подрежете на еднаква височина, като задължително намалите върховете им. Някои препоръчват да се отреже ½ от растението, но това е задължително да се прави само при листопадните растения. При вечнозелените растения не е задължително да се намалява толкова от обема им. Всичко е въпрос на преценка – зависи колко гъсти растения сте взели. Ако те са достатъчно гъсти и още при засаждането им образуват преграда, макар и не плътна, не е необходимо да отрязвате много от височината им. На следващата година е необходимо височината да се подреже отново и ако са се образували много странични леторасли, те също трябва да се подрежат. Целта на подрязването е една – да уплътни плета. Всяко намаляване на клон води до илизането на нови леторасли  на основния клон.

     За да придадете правилна геометрична форма на плета е добре да използвате шаблон, направен от твърд картон или дървени плоскости.

     Дъждовете почистват живите плетове от праха, но обилните снеговалежи могат да му навредят. Особено вреден за растенията е т.нар. мокър сняг, който слепва клонките им. Под неговата тежест често се чупят клонки или пък се накралят настрани и навън, а това не може да се оправи по никакъв начин, освен чрез отрязване. Ако се намирате в район, в които обилните снегове не са рядкост имате два варианта – да почиствате живия си плет от снеговете, което не винаги е лесно, а и не е много сигурно че ще успеете или да избрете форма, която да е по устойчива на снегове. Вместо хориознтална повърхност на живия плет, изберете закръглена или скосена форма.

Подмладяване на стари живи плетове

     С годините живите плетове често добиват неподреден и изхабен вид. Оголват се клони, появяват се дупки в растителността. Във втрешността се задържат много изсъхнали клонки и плевели. Има начин чрез резитби тези плетове да се подмладят. Как може да стане това?

     Плетът се подлага на резитба за подмладяване през пролетта. Това вмешателство обаче е доста драстично, така че е хубаво да не го правите наведнъж, а да се запасите с търпение и да действате два-три последователни сезона. През първата година изрежете връхно целият плет на определена от вас височина. За да сте сигурни, че ще бъде отрязан на еднаква височина използвайте опънат шнур или шаблон, като този използван при първоначалното оформяне. През втората година изрежете ненужните клони на плета от едната му страна до корените, а през третата и от другата страна.

    При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване. Озеленяване София. Озеленяване на градини. Поддръжка на градини цени. Градинарски услуги София.

Сподели

Facebook