Озеленяване на градина Green World

Как да засадим жив плет

     Живите плетове изпълняват естетическа и функционална роля в градината. През Средновековието са се използвали, за да предпазват градините от скитащите животни и хора. По-късно ниски живи плетове са засаждани по краищата на цветните и храстови бордюри, за да им предадат по-красив вид. Живите плетове са използвани и за създаването на лабиринти в градините и парковете.

     Днес голяма част от живите плетове продължават да има защитна функция, особено тези, чиито контур е назъбен. Приложение намират и плетовете, които не се подрязват в строги геометрични форми. Някои от тях изобилстват от цветове, а други са ценени заради ефектните си листа. Популярни днес са и вътрешните живи плетове, които разделят градината на части или тези, които се използват като декоративни елементи по дължината на пътеката.

     В поредица от материали ще ви запознаем с някои полезни съвета, които трябва да знаете за живите плетове, така че да можете да оформите и поддържате такива в градината си.

     Начините за оформяне на живи плетове са многобройни. При живи плетове, които са със строги геометрични силуети, се търси цялостното въздействие на листната маса. Живите плетове, които са с по-неправилни форми, имат декоративен ефект с красивите си цветове или пъстри листа. За тях се използват както вечнозелени иглолистни видове, така и широколистни храсти, които могат да бъдат листопадни или вечнозелени.

     От средата на XX век зелената или златиста форма на Ligustrum spp (птиче грозде) са се използвали главно за изграждане на живи плетове. Макар, че и днес този храст намира приложение има и много други видове, които заслужават внимание. Вечнозелените иглолистни и широколистни храсти са много популярни за изграждане на живи плетове, защото запазват плътността и зеленината си през всички сезони. Лавандулата е много подходяща за оформяне на ароматни вътрешни плетове. Напоследък се използват и все повече цъфтящи видове. В продължение на много години червения глог е използван за огради на селски плетове. Бодливите му клони са предпазвали дворовете от преминаването на животни , а белите му ароматни цветове предоставяли красиви гледки през лятото. Лавролистната калина е много предпочитана днес, тя цъфти през зимата.

     Тя е вечнозелен храст и е много ефектна от късната зима до късната пролет, но се препоръчва за по-топли места, където температурите не падат много под 15°. В страните със средиземноморски климат се отглеждат много впечатляващи плетове от Китайска роза.

     Топиарното изкуство за оформяне на красиви и причудливи форми от храсти е познато от около 2000 години. Имало е периоди, в които то остава встрани от модните тенденции, но сега се връща отново във фокуса на вниманието. Познания по него ще са необходими на всеки, който ще иска да оформи добре и правилно живия си плет.

     Първото, на което ще обърнем е внимание са правилата за засаждане на жив плет, след което ще се спре на това какви са видовете живи плетове и какви растения да изберете за тях. А накрая, но не на последно място по важност и какви грижи трябва да полагаме за него, как да го подрязваме и оформяме.

Как да засадим живия плет

     Първото, което всеки трябва да реши е къде да засади живия плет, което не  е толкова лесно колкото изглежда на пръв поглед. Ако го разположите в близост до тротоара или съседската ограда, може да се окажа, че след няколко години той ще навлезе в съседната градина.

     Преди да пристъпите към засаждане е добре да приложите т.нар. двойно прекопаване на почвата, то ще ви помогне да аерирате горния и долния почвен слой. Двойното прекопаване става като мислено разделите на равни участъци браздата, в която сте решили да садите. Изкопавате участък широк около 45 см. и дълбок около 30 см., като премествате изкапаната пръст от едната страна на участъка. С помощта на греблото разрохкайте долната пръст в изкопания участък и обогатете почвата с торф или компост. След това изкопайте следващия участък, като пренасяте пръстта върху дупката на първия участък, така че да го запълните. Повтаряте това действие докато прекопаете  цялата бразда или участък. Накрая с помощта на греблото вкарайте торф и в горния почван слой и оставете няколко дни пръстта, за да се намести.

     След като решите къде ще засадите живия плет, изкопайте канавка широка 90 см. В тази канавка ще засадим растенията за живия плет. Има два вида засаждане – в един и в два реда. Засаждането в един ред се използва когато искате да спестите място и растения. Маркирайте с канап линията, в която ще засадите растенията. Ако растенията са храсти, трябва да ги засадите през 37-45 см, а ако са по-големи храсти или дървета през около 60-70 см. Засаждането в два реда се използва, когато се използват извиващи се храсти като лигуструма или когато се налага бързо преграждане на дадено място. В този случай, трябва да очертаете и двете линии с канап, като между тях оставите около 40 см. Растенията се засаждат шахматно през 45 см. във всяка редица. След засаждане се опъва тел по продължение на цялата редица и младите растения се привързват към нея. През първия сезон растенията трябва да се поливат редовно.

При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване София. Озеленяване на градини. Поддръжка на градини цени. Озеленяване на двор. Градинарски услуги София

Сподели

Facebook