Озеленяване и поддръжка на градини София Green World

Каква е ползата от торенето

Кои са основните вещества необходими на растенията и видове торове

     Правилното торене е важен фактор за развитието на стайните и градински растения, за техните декоративни качества и обилен цъфтеж. Голяма част от проблемите с растенията ни идват от липсата на торене – дори болестите и вредителите, тъй като слабото растение е по-податливо и по-лесно се разболява. От друга страна, когато говорим за торене, максимата „колкото повече, толкова повече“ не важи. Тя даже е вредна, защото предозирането с торове може да убие растението. Често любителите градинари се питат с каква тор и кога да наторят растенията си, как да разберат дали е достатъчно. Озеленяване.

     За да намерите отговорите на тези въпроси, първо е необходимо да знаете, защо трябва да се торят растенията.

     За да растат нормално растенията се нуждаят от 15 химични елемента, т.нар „абсолютно необходими хранителни елемента“. Въглеродът, водородът и кислородът те си набавят от въздуха и водата. Останалите азот, фосфор, калий, калций, магнезий и сяра се усвояват от почвата. Тези шест елемента се ползват в относително големи количества от растенията и затова се наричат макроелементи. От други шест елемента растенията се нуждаят в минимални количества, поради което те се наричат микроелементи. Те са бор, желязо, манган, мед, молибден и цинк. Добрият растеж и развитие на растението зависят главно от три елемента – азот (N), фосфор (P) и калий (К). Тези три елемента влизат в състава на масово използваните торове.

     Азотът – N – е първостепенен компонент на протеините и съставна част на всяка жива клетка. В сравнение с останалите елементи той оказва най-силно влияние растежа. Недостигът на азот води до забавен растеж, намаляване на размера на листата, жълтеене, скъсяване на клонките, преждевременно опадване на листата. Излишъкът му може да причини ненужно силен растеж на клоните и листната маса, отслабване на растежа на корените и повишаване на чувствителността към атмосферните условия и редица болести по растенията.

     Фосфорът – P – играе роля за фотосинтезата, дишането, акумулирането и транспорта на енергията, и уголемяването на клетките. Той подпомага ранното развитие и уголемяването на корените, формирането на цветове, плодове и семена. Внесен в почвата фосфорът бързо се свързва с почвените частици, но е слабо подвижен. Придвижва се на около дълбочина 2 – 2,5 см от мястото на полагане.

     Калият – К – взема участие в редица жизнени процеси. Той е необходим за фотосинтезата, стимулира цветообразуването, увеличава размера и декоративните качества на цветовете, регулира водния баланс. Торенето с калий помага на растенията да преодоляват стреса от засушаване, повишава устойчивостта към болести и подобрява зимоустойчивостта.

     След като видяхме кои са основните елементи необходими на растенията, да видим и кои са видовете торове.

     Те са най-общо два вида – органични и минерални.

     Органичните торове са общо казано всички естествени торове – оборска тор, хумус, компост, а има и промишлени гранулирани органични торове. Те са подходящи за торене на растения в градината и имат редица предимства пред минералните. Едно от тях е, че са по-евтини. Освен че са източник на хранителни вещества, те подобряват и почвената структура, повишават водопропускливостта на глинестите почви и водозадържащата способност на песъчливите. Органичното вещество помага и на аерацията на почвата, намалява измиването на хранителните елементи и повишава микробиологичната й активност. В резултат на това се подобряват общите условия на хранене и развитие на растенията. Както може да се очаква органичните торове имат и недостатъци. Един от тях е, че не можете да знаете какво е съотношението на главните хранителни елементи в тях. Друг недостатък е, че в естественит торове често има семена на плевели и след наторяване с органични торове, израстването им е по-бурно. Органичните торове са неудобни, ако растенията ви са в саксия също така. Градинарски услуги.

     Ако сте решили да торите градината си с органични торове, то е добре да знаете, че е жалатлно органичното вещество на леките почви да е около 2-3%, а на глинестите 3-5%. За достигане на тези стойности е необходимо ежегодно да се използват органични торове. Органичните торове се внасят в почвата през есенно-зимния сезон в количество 1-2 кг/кв.м за естествените и 100-400 г/кв.м за промишлените.

     Преди да започнете торене с минерални торове, трябва да определите вида на почвата в градината си, за да знаете на кои вещества е богата или бедна тя. Следващата ви стъпка е да разберете от кои вещества и от каква почва се нуждаят растенията, които ще отглеждате, за да можете да изберете правилния за вас минерален тор. Предимството на този вид торове е че знаете точното съотношение на веществата, които съдържат и можете да получите много бърз резултат.

     Винаги обаче помнете, че трябва да спазвате стриктно указанията на производителя за количеството, което да използвате, защото прекаленото торене ще „изгори“ растенията ви.

    При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване София. Озеленяване на градини. Поддръжка на градини цени.

Сподели

Facebook