Озеленяване и поддръжка на градини София Green World

Защо увяхват иглолистните

      Иглолистните растения имат множество подвидове – общият им брой със сигурност надминава 1 000. Те са предпочитани като декоративни видове за всяка градина – било за жив плет, било за единични растения или групи растения. За да предпазите растението си от болести трябва да го наблюдавате и да отбелязвате всяка промяна в състоянието му. Често собствениците на растения изпускат момента, в който да вземат мерки и когато решат да го направят вече е късно. Пожълтяването на новите леторасли при иглолистните е един от първите и най-сигурни индикатори, че нещо с растението ви не е наред. За да можете да вземете адекватни мерки, т.е да потърсите необходимия ви препарат в агроаптека, трябва да можете да разпознаете болестта.

Кедрово-ябълкова ръжда

         Тази болест се нарича така, защото се появява най-вече при растенията от рода на Кедрите и при ябълковите дръвчета.  Един от всеизвестните факти за ръждата е, че лесно се пренася към други, стоящи в близост до инфектираното дърво растения и иглолистните са една от предпочитаните й мишени. Ако имате в градината си ябълково или кедрово дърво, което показва признаци на ръжда – оранжеви натрупвания, подобни на прашец по кората или гъбички подобни на желатинови във същия цвят – шансовете други иглолистни също да се разболеят  са големи. Рядко се налага да третирате тази болест с препарати, освен ако пораженията не са големи. В други случаи ще свърши работа, ако отстряните заболялите клончета.

Хермеси

      Една от най-вероятните диагнози, ако иглолистните ви увяхват, е че те имат хермеси.Хермесите са дребни въшкоподобни насекоми, които нападат иглолистните растения. Този вредител причинява обезцветяване на цялото растение и намляване на летораслите. Игличките на растениято ви ще пожълтеят, а клоните ще увяхнат и изсъхнат. На най-засегнатите части на растението можете да видите малки бели подобни на памук натрупвания, които предпазват хермесите. За да излекувате растението си ще трябва да употребите препарати срещу тези вредители.

Иглолистен червен паяк

      Ако игличките придобият нездрава бронозава багра, търсете дребните подобни на паячета буболечки по долната имс трана и тънки паяжинки. Тези вредители смучат сока на растенията и могат да нанесат големи щети особено при горещо време. Трябва да се напръска със системен инсектицид и да се повтори три седмици по-късно.

Вълнеста въшка

     Колониите от въшки живеят по клонките и изпускат бяла восъчна „вълна”, която ги предпазва. Присъствието им почти не вреди, но шикалките, които се появяват след тях могат да благоприятстват появата на спори на рака. Можете да отстраните „вълната” с четка и метилов спирт. Не пречи да напръскате растението с препарат.

      Понякога по стъблата и основните клони на брезата, черешата и иглолистните се забелязва гъста туфа от разклонени вейки. Обикновено причинителят е гъба, но може да е вирус или промяна в структурата на растежна пъпка. Тези „птичи гнезда” не вредят, но може да се отрежат и раните да се намажат с препарат.

Пролетно изгаряне

     Яркото слънце след зимния студ може да доведе до покафеняване или смърт на вечнозелените растения. Причината е засушаване причинено от студа – слънчевата светлина и изсушаващите ветрове стимулират загубата на вода от листата, но корените не са активни все още и не могат да компенсират. В резултат на това листата повяхват и изсъхват. За да предотвяртите това пръскайте вечнозелените растения с вода напролет, още повече когато са млади и им осигурете защита от студовете.

Сол

     Всички вечнозелени растения са много чувствителни към солта, така че тя също може да е причина за тяхното изсъхване. Ако във водата, с която поливате или в дъжда се съдържа сол е много вероятно тя да увреди растението ви. Има възможност тази сол да попие трайно в почвата и това също да нанесе щети на смриката. В случай че растението ви се намира в близост до други селскостопаснки култури, за които се използва агресивно подхранване, то също може да е причина за замърсяван на почвата.Ако върховете на игличките на растениято ви пожълтяват през късната зима или ранна пролет, то най-вероятната причина за това е солта в почвата. Растенията, които са увередени от сол са по-податливи на други заплахи като измръзване или засушаване. Ако вашето декоративно вечнозелено растение се намира в близост до път, който през зимата се насипва със сол или луга срещу замръзване, не се учудвайте ако растението ви е изсъхнало от страната, която е в близост до пътя и минаващите по него коли или хора. За да предотвратите вредите, които солта може да нанесе на растенията ви е добре да ги оградите или да предвидите буферна зона, ако в близост се намира източник на сол, както и да миете зеленината им от време на време, за да отмивате евентуално натрупване на сол върху нея.

Други причини за изсъхване на иглолистните

      Освен вредители може да има и други причини за изсъхването на иглолистните ви растения. Засушаване или преполиване са сред тях. Не забравяйте, че повечето иглолистни обичат добре дренирани почви, ако водите се задържат и поливате растението си прекалено често, то също може да изсъхне.

   При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване. Градинари София. Градинарски услуги. Градинарски услуги София. Озеленяване цени. Фирма за озеленяване.

Сподели

Facebook