Озеленяване и поддръжка на градини София Green World

ДА ЗАСАДИМ ЛИПА – СТЪПКА ПО СТЪПКА

      Липата е едно от най-благоуханните дървета, които виреят по нашите ширини. Малцина, обаче, се решават да засадят подобно растение в двора, като причините са основно следните:

  • Засажда се трудно;
  • Расте бавно;
  • Изисква специални грижи;
  • Заема много пространство.

   При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване София. Озеленяване на градини. Поддръжка на градини цени.

Какво представлява липата

       Липата е широколистно растение със сърцевидни листа, които в най-широката си част могат да достигнат до 18 – 20 сантиметра. Дървото има светла дървесина с приятен и лек аромат, а широката и добре оформена корона хвърля изключително приятна сянка. Това, в съчетание с приятния аромат на растението, прави липата доста привлекателна от гледна точка на дворно растение.

Какви са изискванията на растението

      Липата не е твърде придирчива, което ни насочва на там, че почти всеки може да се грижи за подобно растение. Какво, обаче, трябва да знаем предварително?

Кога се сади липата

     Много хора имат погрешното впечатление, че най-доброто време от годината, в което да засадят липа е пролетта. Това може и да важи за овощните растение, но е абсолютно невярно в този случай. На практика, най-доброто време, в което да се засади липа е през есента. Точният момент се счита веднага след като листата са напълно опадали, което обикновено става някъде през ноември.

Каква почва изисква

      Засаждането на липа не изисква някакви необичайни качества на почвата. Тя трябва да бъде умерено богата, влажна и при засаждане да се натисне добре за да се избегнат въздушни джобове. Погрижете се да има около мястото тънък слой мулч, който да предпазва почвата от изстиване и изсъхване през студените зимни месеци.

Наторяване

       Наторяването на почвата след като дървото е засадено е важен процес, който ще осигури достатъчно сила на растението да се развие добре скоро след като свикне с новата обстановка. Хубаво е натореното пространство да бъде приблизително два пъти по-голямо от пространството, което корените обхващат. Това ще стимулира растението да развие по-добре кореновата си система.

Напояване

     Когато напоявате е важно това да става обилно. По-голямото количество вода е за предпочитане пред честото напояване. Имайте предвид, че честото, но повърхностно напояване води до образуване на плитка и широка коренова система, което в последствие може да доведе до падане на дървото от по-силен вятър.

Проблеми

      Всяко нещо си идва със своите проблеми. Липата не прави изключение, с което ни напомня, че освен удоволствието да я гледаме в двора си, ще си имаме и някои ядове с нея. Ето какви са възможните проблеми, с които бихме могли да се сблъскаме преди или след покупка:

От къде да я купим

       Липа можете да закупите от всеки разсадник във вашето населено място. Това не е рядко растение, така че със сигурност ще можете да намерите нещо интересно. Разновидностите на липата в Европа са десетки, така че със сигурност ще откриете това, което ви трябва.

Къде да я засадим

      Липата харесва слънце, така че е добре да ѝ намерите място някъде, където е по-светло и слънчево. Не се опитвайте да я поставите в някой ъгъл, просто защото ви се струва, че там има място. Растението си иска своето пространство, така че е добре да помислите предварително дали можете да отделите достатъчно площ за липа. Имайте предвид, че тя е много голямо растение, което няма вечно да бъде високо един метър.

Насекомите

      Обикновено, дървото привлича като магнит пчели и други насекоми, което не е особено приятно, най-вече ако искате да си изпиете чашата с разхладително питие в знойните летни следобеди под сянката на короната.

Алергиите

      Друг недостатък е, че много хора са алергични към прашинките, които цветчетата на липата изхвърлят всяка година в края на юни. Това може да предизвика хрема и дори влошаване на различни астматични състояние.

Сподели

Facebook