Озеленяване и поддръжка на градини София Green World

Боровете и техните иглички

      Боровете са вечнозелени дървета, които са разпространение в по-голямата част от Северното полукълбо. Те имат около 120 подвида. Има вид бор, който вирее на Екватора дори. В Евразия те се срещат от Канарските острови и Шотландия на запад до руския Далечен Изток и Филипините на изток, и от Северна Норвегия и Източен Сибир на север до Хималаите и Югоизточна Азия на юг.

     В зависимост от вида си боровете растат от 2 до 80 м височина, като по-голямата част от тях растат в диапазона 15 – 45 м. Най-малките видове са Сибирското джудже и Potosi pinyon, a най-високият документиран бор е 81.79 м високият ponderosa pine, намиращ се в Орегон.

     В България има пет вида естествено растящи борове. Това са белият бор (Pinus sylvestris), черният бор (Pinus nigra), бялата мура (Pinus peuce), черната мура(Pinus heldreichii) и клека (Pinus mugo). Естествено у нас се отглеждат още много видове с декоративни цели, като най-предпочитаните от градинарите са видове джуджета. Такива са pinus mugo, pinus silvestris, pinus thunbergii и други. Често видовете джуджета се използват за алпинеуми, а част от тях са доста популярни за отглеждане на бонсай.

      Pinus mugo или клек е малко растения с максимална височина около 3, 5 м, което расте както и нас, така и в други части на Европа. Неговите иглички са зелени и са дълго около 5 см, а шишарките му са тъмно кафеви от 2 до 5 см дълги. Клекът не поняса засушаване и прекалено високи температури. Aurea има златен цвят, Benjamin е наситено зелен. Pinus mugo Gnom е малко храстче, което достига до 1,8 височина, Mops за десет години израства до 1,5 м, а Pinus mugo pumilio е джудже с компактна форма, което ще достигне до 75 см за 10 години. Всяко от тези растения ще бъде чудесен елемент в градината ви или част от алпинеума ви.

Pinus nigra е род, който е характерен за Централна  и Южна Европа. В есетесвени условия достига до около 36 м височина, но отглеждан в градина, едва ли ще надмине 15 м. Той има коничен растеж, гъста корона, игличките му са дълги близо 15 см.

       Дървесината на повечето борове е дебела и люспеста и има много приложения. Клоните на боровете са разположени под формата на венец. Всъщност при повечето видове те наподобяват спирала, но иглеждат като симетрични кръгове от клони. Вероятно не много хора знаят, че повечето видове борове израстват само с едно венче от клони годишно, но има и такива, които произвеждат по повече. Първите израстъци през пролетта, първоначално са кафеви или бяло-сини и се наричат „свещички“, по-късно от тях се оформят клончета със зелени иглички.

      Боровете са дългоживеещи растения, те могат да достигнат възраст от 100 до 1000 години. Има документиран случай на жив бор в САЩ, който е на 4 600 години.

     Боровете имат 4 типа листа: първите листа на семето, които обикновено израстват във венче от 4 до 24; младите листа, които израстват след това; спираловидно разположени листа, които често са кафеви и се намират в основата на клоните и иглички. Основните листа, разбира се, са игличките, те са зелени и в тях се извършва фотосинтезата. При боровете игличките са групирани в снопче, в различни комбинации от 2, 5 или повече и израстват от скъсена вдървеняла дръжка от клончето. Тези иглички са основната характеристика на боровете, по което те се различват от другите подобни видове като смърчовете и елите. При смърчовете игличките са раположени единично върху къса кафява дръжка, а при елите те израстват по единично направо на клончето.

      Повечето борове имат мъжки и женски шишарки на едно дърво, но се срещат и видове с един пол. Мъжките шишарки са малки, от 1 до 5 см дълги и живеят кратко време, обикновено през пролетта. Те опадват веднага след като са разпространили полените си. Женските шишарки живеят от 1,5 до 3 години, в зависимост от това колко време отнема узряването на семената. Шишарките са големи от 3 до 60 см в зависимост от вида на бора.

      Боровете виреят добре на кисела почва, като повечето предпочитат да е добре дренирана и песъклива. Боровете са едни от най-значимите за индустрията дървета, заради здравата си дървесина, те се използват за направата на мебели, подови настилки и др. Една от честите употреби на боровете е като коледно дръвче. Шишарките на боровете, които са най-големите и най-здрави от всички иглолистни се използват за украса, а игличките им са използват за храна на някои видове животни. Има видове борове, които се използват в кулинарията. Корейският бор има големи семена, наречени борови ядки, които са основната съставка на пестото.

    При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване на двор. Озеленителни фирми. Фирми за озеленяване.

Сподели

Facebook