ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

Раят на лалетата – паркът Кукенхоф

   Днес екипът на Green World ви отвежда в град Лисе, Нидерландия, на място, което е наричано Градината на Европа и попада в списъка на най-големите градини в света. Паркът Кукенхоф е една от най-големите цветни градини, разполагаща се на площ от 32 хектара и е дом на над 800 вида лалета.

   Историята му започва през XV-и век, когато паркът е бил част от ловните земи на замъка Тейлинген, а контеса Якобина ван Байерн използвала части от него, за да отглежда пресни плодове, зеленчуци и билки,  които да се използват в кухнята на замъка. “Кукенхоф” в буквален превод от нидерландски означава „Кухненски двор“,  от където идва и името на парка. По-късно, през 1638г., земите са купени от капитан Адриан МартенБлок, който построява и двореца Кукенхоф.

През 1857г. пък, барон и баронеса Ван Паланд разпореждат реконструкцията на земите около замъка, давайки тази нелека задача на ландшафтните архитекти Жан и Луис Зохер, известни още с конструирането на Вонделпарк в Амстердам. Градината на двореца е реконструирана в английски стил, включващ множество алеи, езера, мостчета и потоци, и дава основите на днешния облик на парка.

   Цветната градина в днешният си вид е създадена през 1949г., когато група местни производители и износители на лалета превръщат парка в своеобразна „галерия“ на една от най-големите индустрии в Нидерландия, а именно лалетата.

Всяка година, в периода от октомври до декември, екип от 40 градинари засаждат над 7 милиона луковици, от които около 5 милиона лалета, а останалите – зюмбюли, нарциси, ириси и рози. Луковиците биват специално селектирани от над 100 производителя и дарявани на парка ежегодно.

Ландшафтните експерти, работещи в парка, използват интересна система на засаждане, като луковиците биват поставяни на 3 слоя в земята, така, че да осигурят цъфтеж от месец март, чак до средата на май. Луковиците, които са най-близо до повърхността, разцъфват през първите 3 седмици от сезона, последвани от долния слой луковици.Пикът на цветната градина е през април, в зависимост от атмосферните условия на годината.

                                       

   Официално паркът Кукенхоф отваря врати през 1950г., като през първата година привлича над 200 хиляди посетители. През годините „Раят на лалетата“ се превръща не само в един от най-посещаваните туристически центрове на Нидерландия, но и в „жив каталог“ на множество производители.
През 2019г. паркът бива посетен от над 1 500 000 туристи и генерира 25 милиона евро приход, само през 8-седмичния период, през който е отворен.

През останалото време паркът е отворен за различни видове събития – от фестивали и сватби до различни изложения. Кукенхоф е познат сред туристите не само с очарователните си цветни градини, но и с изкуството разпръснато из парка.  Сред алеите му се крият творбите на над 25 артиста.

                                             

     Ако имате желание да посетите парка Кукенхоф, то най-доброто време за това е през април и началото на май месец. Тогава може да наблюдавате градините в пълната им красота. Имайте предвид, че паркът работи само 8 седмици в годината, а датите може да намерите на официалния им сайт, тъй като те варират всяка година. Нашият съвет е да отделите един цял ден на това място! Големият му размер и различните атракции, които предлага паркът, го правят идеалното развлечение за деца и възрастни.
Освен с откритите си площи, Градината на Европа разполага със зоокът, лабиринт от жив плет, няколко кафета и ресторанти, както и един от символите на Нидерландия – вятърната мелница. Тя е построена през 1892г. в град Грьонинген и е била дарена и транспортирана в парка през 1957г.

                                     
                                     

   При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване. Градинари София. Градинарски услуги. Градинарски услуги София. Озеленяване цени. Фирма за озеленяване.

Сподели

Facebook