Озеленяване на градина Green World

Как да изберем жив плет

    Сега ще обърнем внимание  на видовете жив плет. Надявамe се това  да ви помогне да изберете точно този жив плет, който ще ви свърши най-много работа, а и най-много ще ви харесва.

    Оформеният жив плет е дълга редица от храсти или дървета, в която индивидуалността на едно дърво се губи. Неоформеният жив плет също е редица от храсти или дървета, но при него се запазва част от естествената линия на растението. За разлика от покритата с растения ограда или преграда, живият плет няма нужда от подпорки.

     Традиционен жив плет – оформен и гъст.   

Ето някои растения, от които може да се направи традиционен жив плет.

Carpinus (габър)

     Прилича на бук, но не е толкова популярен. В повечето случаи запазва мъртвите си листа през зимата, вирее в тежки и мокри почви. Бързо достига над 2,5 м височина.

Crataegus (глог)

     Най-популярният жив плет във фермите, но не се препоръчва за градини. Расте бързо и образува гъста бариера, но ако живият ви плет е изграден само от глог, той няма да е много привлекателна гледка. По-добре е да го засадите като смесен жив плет заедно с бук, лигуструм, див чемшир, габър.

Fagus (бук)

     Букът е листопаден, но кафевите листа остават и през зимата. Както зеленолистите, така и пъстролитсите сортове могат да се подкастрят така, че да се получи висок, оформен жив плет, който да спира вятъра. Букът понася варовита почва и открити места. Подрязва се два пъти в годината – август и февруари.

Ilex (див чемшир)

     Отличен жив плет както за слънчеви, така и за сенчести места. Образува плътна бариера, която става пъстра с появата на плодчета или ако сте избрали пъстролистен сорт. Редувайте мъжки и женски сортове, за да си осигурите плодчета и подрязвайте с клещи, а не с ножици.

Ligustrum

     Мнозина не го харесват, но живият плет от лигуструм расте бързо и издържа на всякакви условия. Недостатък е, че малко растения могат да виреят в компанията на този вид, той ги задушава. Плетът от лигуструм е доста обикновен и затова повечето хора, търсят други растения, от които да направят живия си плет. Такива биха могли да бъдат

Цъфтящ жив плет – неоформен и пъстър

     Това е вторият основен вид жив плет – цъфтящ. Неговото основно предимство е, че изисква по малко грижи след засаждане от оформения и подреден жив плет. Най-красивите и най-ефектни растения за цъфтящ жив плет, обаче виреят на по-топъл климат. Ето и някои видове, от които може да се направи такъв жив плет.

Berberis

     От него става прекрасен неоформен плет. Нежните извиващи се клони са покрити с тесни вечнозелени листа. Напролет се появяват жълти цветове, а след като повехнат плетът трябва да се подреже.

Escallonia

Това вечнозелено растения е популярно за жив плет в крайбрежни области, защото понася морски въздух. През юни то цъфти с яркочервени цветове, които трябва да бъдат подрязани след повяхване, за да се появят отново. Растението може да пострада при силни студове обаче.

Rosa

     Това е един от най-ефектните живи плетове. Розите не издържат постоянно подкастряне и много ниски температури.

     Нискорастящ жив плет – спретнат и компактен

     Нискорастящите живи плетове се използват за разделяне на градината на части или за укрепване на бордюри и създаване на геометрични елементи в градината.

Buxus (чемшир)

     Стотици години живите плетове от нискорастящи чемшири са се използвали в британските градини за разделяне на лехи, очертаване на бордюри и поръбване на пътечки. Чемширът издържа на редовно подкастряне, което гарантира че той ще бъде винаги оформен.

Lavandula/Rozmarinus

     Лавандулата и розмаринът са много подходящи за ниски живи плетове. С тях ще съчетаете две функции – ароматна градина и жив плет.

При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване София. Озеленяване на градини. Поддръжка на градини цени.

Сподели

Facebook