Градински услуги София

Зазимяване на розите – кога и как да го направим?

   Моментът, в който ще завали първият сняг, наближава! За това е важно да подготвим всички растения за студените месеци и да им подсигурим възможност за раззеленяване напролет, като това включва и зазимяване на розите.

След като подготвихме голяма част от цветята за зимата и прибрахме саксиите у дома, сега трябва да обърнем внимание на цветята, които ще останат на открито. Такъв е случаят и с красивите ни рози, а зазимяването им е изключително важен момент от отглеждането, тъй като от него зависи продължителността на живота на цветето. Повечето видове са изключително чувствителни към ниските температури.

Още през август трябва да намалим поливането, а подхранването да бъде спряно. В зависимост от климата и района, в който се намирате, зазимяването се прави между края на октомври и края на ноември.

Резитбата

   Преди да започнем зазимяването, трябва растението да бъде подрязано добре. Незрелите стъбла се отстраняват, а останалите се скъсяват до 20-30 сантиметра над почвата. При бордюрните видове височината е дори по-малка – 15-20 сантиметра. Подрязването на розите се прави с цел успешното им прекарване на зимата и спирането на вегетацията. При по-високи температури през есента, розите продължават вегетацията си. Това става факт, тъй като листата не са окапали, а стъблото продължава да провежда сок. При настъпването на минусовите температури през януари, този сок замръзва и това уврежда цялостно цветето.

Зазимяването

   Най-известният начин за зазимяване на розите е чрез покриването с почва с дебелина 15-20 сантиметра. Част от клоните също биват затрупани, за да не измръзнат. При гъсто засадени цветя или липса на достатъчно почва, може да покриете цветето със слама – отново с дебелина 15-20 сантиметра. Влачещите рози внимателно се накланят до земята и също се покриват със слама и/или почва.

Розите у дома през зимата

   В случай, че отглеждате рози в саксия във вашия дом, то не е нужно да ги зазимявате. При подходящите условия те могат да продължат развитието си и дори да цъфтят през студените месеци. Това, което изискват е обилно количество светлина и температурата в помещението да не бъде по-ниска от 10 градуса. В такъв случай первазът на прозореца е чудесна локация за тях.

При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване. Градинари София. Градинарски услуги. Градинарски услуги София. Озеленяване цени. Фирма за озеленяване.

Сподели

Facebook