Озеленяване и поддръжка на градини София Green World

Грижа за растенията през зимата в 4 лесни стъпки

      Грижата за растенията не е нещо, което трябва да се пренебрегва. И затова е хубаво да се обърне специално внимание на нея именно през студените месеци. Независимо дали са целогодишни стайни растения или такива, които сте внесли вътре да зимуват, са изправени пред огромен брой предизвикателства.

      Температурите, сухият въздух, кратката продължителност на деня и съответно оскъдното количество слънчева светлина, които растенията получават през зимните месеци, са само малка част от проблемите, които трябва да се преодолеят, за да бъдат растенията свежи и красиви. Как обаче да се справите с тях, ви показваме тук. Ако пък искате да се консултирате с професионалист в областта на градинарските услуги, можете да го направите в нашата платформа.

Променете режима им на поливане

      Може да звучи необичайно, но стайните растения се нуждаят от по-малко вода през зимата. Въпреки факта, че зимният въздух е по-сух, растенията имат по-бавно темпо на растеж през студените месеци. Някои дори се потапят в дълбок сън именно по това време на годината. И точно затова, за да поддържате растенията добре хидратирани е необходимо да не прекалявате с водата, с която ги снабдявате. В противен случай може да предизвикате гниене на корените им.

  • Обикновено показател, по който се ориентираме, че растението се нуждае от поливане, е когато почвата на повърхността е суха. Но това не е точно така. За да разберете дали растението ви наистина изпитва такава нужда, трябва да вкарате пръста си на сантиметър-два в почвата и да проверите дали тя е суха. Ако е такава – време е да полеете растенията, ако не – недейте.
  • Имайте предвид, че различните растения имат различни нужди при поливане. Това правило остава валидно и през зимата.

Подобрете влажността на въздуха

       Ниската влажност на въздуха е може би най-голямото предизвикателство, пред което се изправят стайните растения през зимата. Нивото на влажност в отопляваните домове може да спадне до 10- 20% през зимата, а растенията предпочитат ниво, близко до 50%. Ако имате овлажнител в дома си, преместете растенията си на място, където те ще могат да се наслаждават на неговите предимства. Ако нямате овлажнител, ще се наложи да повишите нивото на влажност по други начини:

  • Започнете с групирането на вашите растения. Растенията по естествен начин отделят вода през листата си и групирането им ще позволи доброто използване на тази влага.
  • Ако пък имате повечко пространство в банята или кухнята, то поставете растенията си там. Това са най-добрите помещения за тази цел, тъй като те натрупват най-много влага.
  • Друг добър вариант е да поставите вашите растения върху или близо до тава с вода. Важно е единствено да не позволявате на растенията да остават във водата. Повдигнете дъното на саксиите над нивото на водата, като поставите по-обемни предмети във водата. За целта може да използвате камъни и да поставите саксиите върху тях.

   При проблеми и нужда изберете фирма за озеленяване «Green World». Озеленяване. Градинари София. Градинарски услуги. Градинарски услуги София. Озеленяване цени. Фирма за озеленяване.

Следвайте слънчевата светлина

      През зимните месеци слънчевата светлина е доста оскъдна, а често и напълно липсваща. Ако все пак е налична, тя влиза в стаята под доста по-малък ъгъл в сравнение с лятото. Затова може да се наложи да преместите стайните си растения на по-светло място или дори да добавите допълнителна светлина.

  • Добро място би бил прозорец с южно или западно изложение, който остава слънчев през целия ден.
  • Важно е единствено да ги държите колкото се може по-далеч от прозорци, които не се радват на слънцето през зимата.
  • За още по-добър ефект, завъртете саксиите, когато ги поливате, за да може всички страни на растението да получат еднакво количество слънчева светлина и съответно – да растат равномерно.

Намалете “храната” на растенията

     През зимата растенията почти не растат. И точно затова през студените дни те не се нуждаят от никакви торове.

  • Храненето им по това време на годината просто ще развали естествения им цикъл. Затова е по-добре да оставите тази част от поддръжката им за ранната пролет.
  • Когато започнете да виждате признаци на нов растеж, възобновете торенето, за да им дадете тласък за вегетационния сезон.

      Факт е, че поддръжката на растенията не е от най-лесните неща. Особено през студените месеци. Затова, независимо дали сте напреднали в градинарството, или пък сте съвсем начинаещи, е важно да се консултирате и със специалист, който да ви даде професионални съвети относно грижата за растенията. Такъв можете да откриете в нашата платформа. Имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти – сравнете ги и изберете тази, което е най-подходяща за вас.

Сподели

Facebook